sainasmansa

Makanan Anti Kolestrol

In Uncategorized on Februari 20, 2009 at 3:45 am

 • Soya
  Kacang soya mengandung 48 % protein, lesitin, vitamin dan zat galian. Ia juga dapat        menghindarkan penyakit jantung dan kencing manis. Kaya kalsium dan mineral yang membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL).
 • Kuaci. Kuaci mempunyai kandungan zat besi. Melakukan pengambilan kuaci jenis tawar               seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolesterol.
 • Buah Kering
  Antar berbagai jenis buah kering, limau kering adalah yang paling banyak mengandung flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan resiko serangan jantung.
 • Ikan Tuna. Termasuk sumber asid lemak omega 3 yang popular, selain salmon dan makarel.              Omega 3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolesterol LDL.
 • Kacang Tanah
  Kacang tanah yang dipanggang mengandungi lemak sehat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merusakkan kolesterol LDL dan dapat  menghindari tubuh daripada serangan jantung.
 • Mangga
  Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain belimbing, kedodong, betik, rambutan, strawberry dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolesterol LDL dalam  tubuh.
 • Kismis
  Mengandung sebatian yang mampu menurunkan kolesterol. Sesiap yang mengamalkan diet dengan 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolesterol dalam darah sebanyak 8 %.
 • Oat
  Lebih daripada kajian saintifik yang dijalankan telah menunjukkan bahwa pengambilan  oat setiap pagi boleh menurunkan kolesterol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurangkan resiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebagian diet rendah lemak dan kolesterol Anda.
 • Jambu Batu
  Ia mampu menurunkan panas. Kolesterol dalam badan sebanyak 18,8 %. Disyorkan           mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yang disyorkan ialah 400 gm sehari, yang sebiji setengah selama 4 minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yang sesuai.

Ana

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: